Çelikle çoğaltma nasıl yapılır? Yumuşak, yarı odunsu ve odunsu çelik

Çelikle Çoğaltma Nedir?

Çelikle çoğaltma, bitkilerin kesilen dallarla yeniden üretilmesi yöntemidir. Bu yöntemle, bitkilerin genetik özellikleri aynen korunarak yeni bitkiler elde edilir.

Yöntemler

  • Yumuşak Çelikle Çoğaltma: İlkbaharda taze, yumuşak dallar kullanılır. Bu dal, su kaybını minimum seviyeye indirgemek için bir süre suda bekletilebilir.
  • Yarı Odunsu Çelikle Çoğaltma: Yaz aylarında, olgunlaşmamış yarı odunsu dallar kullanılır. Dalların alt kısmı kesilir ve toprakta veya perlit gibi ortamlarda köklenmeleri sağlanır.
  • Odunsu Çelikle Çoğaltma: Sonbahar veya kış aylarında olgun, sert dallar tercih edilir. Dallar, uygun şartlarda saklanarak bahar geldiğinde toprağa dikilir.

İpucu

Çeliklerin köklenme oranını artırmak için oluşturulan ortama köklendirme hormonları eklenebilir. Ayrıca, her dalın en az bir iki göz (düğüm) içermesine dikkat edilmelidir.

Çelikle çoğaltma nasıl yapılır? Yumuşak, yarı odunsu ve odunsu çelik

🐞

Hata bildir

Paylaş