Glisemik indeks nedir, nasıl kullanılır?
Glisemik İndeks Nedir?
Glisemik indeks (GI), bir gıdanın kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini ölçen bir skordur. Gıdaların içindeki karbonhidratların metabolizma üzerindeki etkisini değerlendirir. GI değeri 0 ile 100 arasında değişir.Glisemik İndeks Sınıflandırması
- Düşük GI: 0 - 55 (Örnek: mercimek, elma)
- Orta GI: 56 - 69 (Örnek: kahverengi pirinç, şekerli yoğurt)
- Yüksek GI: 70 ve üzeri (Örnek: beyaz ekmek, patates püresi)
Glisemik İndeks Nasıl Kullanılır?
- İyi Seçimler: Düşük GI gıdaları tercih ederek kan şekeri dalgalanmalarını azaltabilirsiniz.
- Bayılma Önleme: Yüksek GI gıdalardan kaçınarak ani açlık hissini önleyebilirsiniz.
- Dengeli Beslenme: Düşük ve orta GI gıdalar ile dengeli bir beslenme planı oluşturmak faydalıdır.
- Ağırlık Yönetimi: Düşük GI gıdalar, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir.

Aynı kategoriden
- Sporcu performansını artırmak için hangi besin takviyeleri kullanılmalıdır?
- En iyi şekilde esneme ve germe egzersizleri nelerdir?
- Nasıl daha sağlıklı ve dengeli beslenebilirim?
- En saglikli yemek pisirme yontemi nedir?
- En etkili dayanıklılık antrenmanları nelerdir?
- Jeoloji ve paleontolojide stratigrafi nedir?
- Keto diyeti sırasında karbonhidrat oranını optimize etmek için en uygun makro dağılım nedir?
- En pratik ve sağlıklı haftalık yemek planı nasıl oluşturulur?